Nyttige sider:

Grep, Kunnskapsløftet, fag- og læreplaner.
Skoleportalen, vet ikke hvor nyttig denne er for oss.
Skoleportal , store norske leksikons skoleportal, kompetansemål sortert etter fag og klassetrinn.
Praktisk Pedagogikk , timeplaner og pensumlister.
Søndagstipset.no, her kan man melde seg på en gratis SMS-tjeneste der man får en SMS med et turforslag hver fredag. Støttet av Kulturdepartementet og greier. Ikke tips om konkrete steder å gå på tur, men forslag til hva man kan gjøre på ute, f eks kreative snøaktiviteter.

Opplæringslova for grunnskole og videregående opplæring
Endra vurderingsregler i Forskrift til oppplæringslova der spesielt Kap. 3. Individuell vurdering i grunnskolen og i vidaregåande opplæring ligg.
I dag gjelder begrepene: Undervegsvurdering (se del 2) og Sluttvurdering (se del 3). Det er viktig å ta seg tid til å lese disse reglene!! Begrepet individuell vurdering er tatt inn for å tydeliggjøre at det er den enkelte elevs læring som skal vurderes, men med en vurderingspraksis som i stor grad legger til rette for (og som krever) at det gis både tilbakemeldinger og fremovermeldinger samt at elevene skal være med å vurdere egen læring. Samsvaret med individuell opplæring blir tydeligere! Læring blir mer prosessorientert, der krav om tallkarakter er tonet ned mens krav om muntlig/skriftlig veiledning (å fylle en vurdering med et innhold) er tonet opp.

Utdanningsdirektoratets sider kan være verd å følge med på! Knyttet til vurdering i avsnittet over, hevder elevene i Elevundersøkelsen 2009at det blir gitt lite veiledning i hva de bør gjøre for å bli bedre! Her må altså vi lærer bli bedre!!

Om du følger denne linken kan du finne lenkesamlingen til en annen seminargruppe.. wikilogo.jpg

Litt av hvert

En Harvard Business Review artikkel om ekspertkunnskaper til ære for Irmelin. Om noen andre skulle være interessert i slikt er den vel verdt å lese:
http://www.coachingmanagement.nl/The%20Making%20of%20an%20Expert.pdf

En festlig liten Glogster til oss alle:Teacher Superpowers

også denne som jo helt sikkert kan komme inn hendig: Web2.0Devices


Hva mener du om differansiert lønn for lærere? Paul Otto Brunstad sin kronikk 15.10.09 i BT

Hild: Siden vi hadde litt problemer med teknikken idag, legger jeg ut lenken til videoklippet jeg hadde tenkt å vise, i tilfelle noen er interessert! Dressurridning - Den Spanske Rideskolen i Wien

Irmelin: Fra seminargruppen i dag: Det var bare nettsiden til Farshuset som var særlig oppdatert, så jeg dropper de andre...

Hild: Vil sterkt anbefale dere alle å se den svenske dokumentaren Vikaren: Filmen tar opp en rekke problemstillinger som er relevante for oss, og jeg synes den var veldig interessant. "Ved en svensk ungdomsskole er den unge, nyutdannede lærervikaren Max i ferd med å miste kontrollen på sin 9. klasse. I et siste forsøk ber han sin gamle lærer Folke om hjelp til å takle klassen. Det blir et sterkt møte mellom kulturer og generasjoner - og dagens læreryrke. Filmen har vunnet flere priser".

Frank: Fikk du ikke med deg starten på TVNorges nye serie Blanke Ark er det mulig å se den her . Kort fortalt handler serien om hvordan en gruppe pedagoger forsøker å få åtte niendeklassinger som ligger langt etter sine jevnaldrende, opp på et akseptabelt nivå på seks uker. Nøkkelord her er læringsstiler og tilpasset læring. Må si jeg ser fram til neste episode for å se hvordan de tankene som presenteres overføres til konkret undervisning i klasserommet, samtidig som jeg i PPU faget etterlyser faktiske læringsmetoder og ikke bare fine abstrakt teorier.

Hild: Vil sterkt anbefale dere alle å se den svenske dokumentaren Vikaren: Filmen tar opp en rekke problemstillinger som er relevante for oss, og jeg synes den var veldig interessant. "Ved en svensk ungdomsskole er den unge, nyutdannede lærervikaren Max i ferd med å miste kontrollen på sin 9. klasse. I et siste forsøk ber han sin gamle lærer Folke om hjelp til å takle klassen. Det blir et sterkt møte mellom kulturer og generasjoner - og dagens læreryrke. Filmen har vunnet flere priser".

Ann-Magritt: Kom ved en tilfeldighet over denne artikkelen fra BA, publisert i juli. Selv om jeg selv ikke er noen fan av digitale verktøy, bør jeg tydeligvis prøve å moderere standpunktene mine litt. Når det gjelder tilfellet til gutten i artikkelen viser det hvor godt IT kan brukes til tilpasset opplæring. Dyslektiker fikk 6 i norsk Trivelig og motiverende historie:)

Til de som vil ha morsomme (om enn litt enkle/barnslige) undervisningsvideoer- det finnes haugevis på youtube- her er en for å lære bort engelsk grammatikk:Pedagogiske verktøy:


To lenker til DIGITALE TANKEKART gratis: www.mindomo.com (har erfaring med dette, kjekt!) og Comapping: http://go.comapping.com (tips fra Solveig. Fordel; elevene kan jobbe på samme kartet samtidig, slik som i wiki)

Hvordan organisere og finne igjen nyttige lenker (filmer, nettsted, oppgaver osv..) - svaret er http://delicious.com Ingunn Kjøl Wiig (lærer ved Sandvika vgs) har laget en introduksjonsfilm om hva og hvordan, forøvrig vil jeg anbefale hennes blogg som har gitt meg utrolig mye god og nyttig digital kompetanse rett opp i hendene! Takk til Ingunn:) Det er også Ingunn som står bak www.delogbruk.ning.com (delingsnettverk for lærere, og andre;)

Digitale tester er verktøy under utvikling, og jeg følger derfor med på denne wikien, og lenkesamlingen vi har der? ..

Om du vil kan du se hvordan wikien til seminargruppe 4 på peda 111 fungerer.

Better Learning with ICT (denne er hentet fra ny info fra Wikispaces)
Marie Guyomarc'h, as part of a Teachers TV series, investigated how teachers are bringing Internet technology to their classrooms. She explored the educational use of technology like wikis, Twitter, voicethread, and Vokis and then applied what she learned to her classes. This short video is a great introduction to how you can incorporate educational technology in the learning process.
Watch the video and see how to use technology in your classroom Denne er verd å se på!!