"Den digitale dimensjonen"

Frank: En liten video som illustrerer hvordan kommentarer på nettet fungerer i praksis. Ikke klikk her om du er redd for ufint språk: http://www.collegehumor.com/video:1907543
En herlig liten sak fra 96 om nettets ubetydelighet:
http://www.plingeling.no/wp-content/internetterenflopp2.jpeg

her ligger power point presentasjonen vi ikke klarte å opne idag på seminaret...teknisk sviktLes om moodle på:
http://moodle.org
jeg har brukt den mye selv og har hatt veldig positiv tilbakemelding fra studentene mine.
På samme type Moo/Moodle teknologi, men med litt annen innfallsvinkel og mye inspirasjon fra dataspill, er det blitt utviklet en undervisnings plattform ved Institutt for fremmedspråk UiB, som er brukt i språkundervisning:
http://lingo.uib.no
http://lingo.uib.no/?page_id=41

her finner dere også linken til ITU, Forsknings- og kompetansenettverk for IT i utdanning
http://www.itu.no

Kari: den som er interessert i min masteroppgave finner den her. Den omhandler digital kompetanse og pedagogisk ledelse på rektornivå i vgs.

Frank: Misfornøyd med it's learning? Du er ikke den eneste. Det som beskrives er typisk et problem som oppstår når de som kjøper en teknisk løsning ikke er de som skal bruke den. La meg bare legge til at Mi Side; ikke noe særlig bedre.

Andreas: Synes du alt som lukter av digital teknologi er det verste siden skrift ble innført? Eller mener du 01010010111 er det mest fantastiske siden siden Gud sa det skulle bli lys? Eller kanskje aller helst noe midt i mellom? I denne artikkelen finner du nok uansett noe som passer for deg: Ten ancient Greek tips for coping with our high-tech world

Andreas: Det var særlig det spissformulerte gullkornet "teknologioptimistene er pedagogiske sinker" som det ble reagert mot. Her er NLL sitt svar, Lektorenes profesjonelle frihet.

Kari: jeg foreslår tre blogginnlegg for alle som er slik som meg - (langt?) over normalen interessert i digital kompetanse :)
Lektor Aksnes Blogg som skriver om å bli sett på som en pedagogisk sinke fra Lektor laget.
Tanketråder og Skulebloggen som ligger tett på samme sak. Kan godt leses i oppgitt rekkefølge. Den digitale dimensjonen står straks på programmet (mandag i følge Rune - har byttet forelesningsdag) - så få gjerne med dere noe av diskusjonen som rører seg i skolenorge. Til slutt håper jeg også at dere tar dere tid til å lese innspillet fra June Breivik som leder prosjektet Digital skole i Hordaland Fylkeskommune. Lenke ligg forøvrig i Skulebloggen også, men må nevnes spesielt.


Susana: BA (01.09.09) skrevet i første side: "Skoledagen er blitt et data party. Facebook og chat i timene, lærere fortviler over internett. Med læreboken på nett forviler lærerne over at de heler ikke kan koble de chattende elevene av internett for å undervise". Hvordan kan man være en god lærer i denne situsjonen?.

Irmelin: Jeg vil tro at det var mulig å gi elevene korte jobbeintervaller på PC-en, og så be elevene legge PC-ene i sekken,eller legge dem på pulten og f.eks. ta med seg stolene bort til en felles samtalering. Jeg tror at elevene i det stille ønsker at vi skal forvente mer av dem. Hva hvis man får ti minutter til å lese gjennom en tekst som ligger på nett, og så skal alle samtale om den etterpå, UTEN PC foran seg? Det finnes like mange løsninger som vi har ideer. Men det som irriterer meg mest,er at bakgrunnen for problemet ligger i mangel på grunnleggende ferdigheter hos den enkelte elev: Selvdisiplin, og det å takle den friheten som nettet gir. På samme måte som man innførte ukearbeidsplaner og ansvar for egen læring på ungdomsskolen,uten å samtidig jobbe masse med elevene for å gi dem nøkler til å takle friheten og ansvaret, så har nå elevene på vdg fått PC uten å på forhånd være helt klar over hvilke enorme krav som stilles til dem. Bare se på meg - pliktoppfyllende student som egentlig skulle lese nå, men siden jeg har nett tilgjengelig, freser jeg rundt på alle gøye nettsider og klarer ikke å gi meg før jeg blir sulten... Men i tillegg til selvdisiplin, så burde det være endel selvsagte filtre på nettet på skolene, og av-knapp. Det er interessant å se hvordan det ropes om bedre disiplin i skolene, samtidig som lærerne strippes for muligheter til å gripe inn og sette grenser.

Øystein K: Den nyeste utgaven av Utdanning (utdanningsforbundets utgivelse) fokuserer på skolens datasatsing. Teaseren deres er at "Norge har satset stort på IKT i skolen. Ingen er helt sikre på hva det fører til. Jeg har ikke lest artikkelen enda, men ville tipse om den. Kan kanskje lage et lite sammendrag når jeg får lest den.
På Utdannings hjemmeside ligger det også en artikkel som refererer til en evaluering av bruk av IKT i skolen som sier (kanskje ikke uventet) at gapet mellom kompetanse i grunnskolen og videregående øker. Denne evalueringen er gjennomført av Det nasjonale forsknings- og kompetansenettverket for IT i utdanning (ITU) - som jevnlig evaluerer faglig og pedagogisk bruk av IKT i på 7. trinn, 9. trinn og 2. trinn på videregående. Her er en lenke til den artikkelen - som også refererer til rapporten fra ITU: ITU Monitor

Vil du laste ned Web 2.0? , en artikkel om ungdom, deling og nettsamfunn
Kari: Takk til Frank som tipset om denne. Dette var lettlest og gav et virkelighetsnært beskrivende bilde av dagens ungdom. Jeg oppfordrer alle til å lese den!

Clive Thompson on the New Literacy , en kort Wired artikkel om hvordan nettet påvirker den nye generasjonens skriveevner

Nytt humoristisk innslag- i disse dager da vi lærer om tilpasset opplæring. Hun her må vi kanskje forberede oss på å møte:
16åring jenteFrank: Hvordan dagens unge ser gamle lærere?

Temafokus - Den digitale dimensjonen
Forslag til opplegg